Iconografie - Biserica Ortodoxa Buna Vestire din Grand Rapids, Michigan

Go to content
Continuam lucrarea de infrumusetare a bisericii noastre prin impodobirea peretilor cu icoane . În tradiția ortodoxă, pictura bisericească reprezintă o componentă fundamentală a lăcașului de cult. Ea  nu este o simplă podoabă, nu este doar un element didactic, ci este un element liturgic, participativ la celebrarea Sfintei Liturghii. Este foarte important să înțelegem că în viaţa liturgică, icoana nu este un obiect care trebuie doar admirat, ci este un obiect bisericesc care susține întâlnirea noastră cu Hristos, cu Maica Domnului, cu sfintii , scopul ei  principal  fiind apelul sau invitația la rugăciune.

Icoanele sunt realizate in tehnica tempera (acrylic) , pe  panza  pregatita  in prealabil cu mai multe straturi de gesso si slefuita, foita de aur folosita fiind de 23K. Inainte de instalare pe perete, pentru protectie, icoanele vor fi acoperite cu un strat de vernis.

Donand o icoana , veti ajuta Biserica Buna Vestire  din Grand Rapids in mai multe randuri:
- In primul rand veti avea  bucuria  si folosul duhovnicesc de a fi pomeniti la  fiecare Sfanta Liturghie  in randul ctitorilor impreuna cu membrii familiei dumneavoastra;
- In al doilea rand,  veti ajuta la desavarsirea acestei lucrari sfinte – zugravirea peretilor bisericii noastre;
- In al treilea rand , suma donata pentru icoana aleasa  va intra integral in contul parohiei noastre, fiind folosita la cheltuielile curente si dupa putinta, la platirea datoriei carte banca (mortgage/ principal).
Sf. Ap. Petru (praznuit  la 29 Iunie)

Fratele Apostolului Andrei, s-a nascut in Betsaida Galileei. Numele sau iudeu era Simon, insa Mantuitorul il va numi Chifa (piatra). Dupa o pescuire minunata pe lacul Ghenizaret, este chemat sa devina pescar de oameni. Marturiseste in numele apostolior dumnezeirea lui Hristos, dar se si leapada de Hristos cand El este prins spre a fi rastignit. Dupa Inaltarea Domnului, Petru ia cuvantul in adunarea ucenicilor si aleg ca apostol pe Matia in locul lui Iuda. In ziua Cincizecimii, dupa predica Sfantului Apostol Petru, se boteaza trei mii de persoane.
Sfantul Apostol Petru a propovaduit in Ierusalim, Iudeea, Samaria, Asia Mica pana in Babilon si in ultima parte a vietii, la Roma unde  a si suferit moarte martirica, fiind rastignit pe cruce, cu capul in jos, in anul 67, pe 29 iunie.

Lider al celor doisprezece Apostoli, Sfântul Petru este ușor de recunoscut în icoane: el are părul alb, scurt, buclat, și barbă. El este adesea zugrăvit ținând o carte (un papirus sul) în care sunt scrise cuvinte dintr-una dintre epistolele scrise de el.

Sfântul Petru ține în mâna  două chei, simbol care face trimitere la cuvintele Mântuitorului: „Şi îţi voi da cheile Împărăţiei Cerurilor şi orice vei lega pe pământ va fi legat şi în Ceruri, şi orice vei dezlega pe pământ va fi dezlegat şi în Ceruri” (Matei 16, 19).

Icoana va fi instalata in pronaosul bisericii, in stanga icoanei Sf. Pavel.

Dimensiuni:  96  x 33

Valoare: 2000$

Donator:  Familia Prisecaru, intru odihna robului lui Dumnezeu Petru.

Status : achitata, in curs de instalare.

Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul (praznuit la 20 Iulie)

Tema iconografica ni-l prezinta pe Sfantul Prooroc Ilie ascuns in pustie  langa o pestera, hranit fiind de corbi, episod biblic relatat la III Regi 17,3-6. Sfantul este prezentat ca unul dintre aceia „de care lumea nu era vrednica”, care „au ratacit in pustii si in munti si in pesteri si in crapaturile pamantului” (Evr. 11,38). Figura puternica a profetului, capul lui acoperit cu par aspru, ravasit, fata barbateasca cu sprancene inalte , emana o putere de neinvins dar in acelasi timp smerenie, supunere vointei divine. Cu incredere linistita primeste si contempla venirea corbului, care ii aduce daruri ceresti, vointa divina schimband ordinea fireasca a lucrurilor: corbul, una dintre cele mai lacome pasari, care obisnuieste sa fure hrana altora , la porunca Domnului isi schimba firea si se face pazitor credincios al painii si al carnii.

Icoana este instalata la intrarea in sala sociala, vrand sa ne faca atenti la faptul ca asa cum Sf. Ilie a fost hranit oarecand in mod miraculos de catre Dumnezeu, asa si noi zi de zi, prin purtarea Lui de grija suntem hraniti din darurile Sale cele bogate.

Dimensiuni:  36  x 60

Donator:  Fr. Daniel si Psa. Cristina in sanatatea micutei Anastasia

Status :  instalata

Sf. Ap. Pavel (praznuit  la 29 Iunie)

Marele  Apostol Pavel s-a nascut intr-o familie de evrei provenind din Tarsul Ciliciei. Numele sau la nastere a fost Saul. Acesta ajunge sa invete sub indrumarea rabinului Gamaliel. Totusi, Pavel nu l-a cunoscut pe  Domnul Hristos cat timp acesta a fost pe pamant. In schimb, a fost martor la martirizarea Sfantului Stefan.Cu scrisori de imputernicire de la marele preot catre comunitatea iudaica din Damasc si cu o garda data de sinedriu, Saul porneste spre importantul oras sirian, asezat la vreo 200 km spre nord-est de Ierusalim. Pe acest drum de persecutor, aproape de Da­masc, are loc convertirea lui la crestinism, prin aparitia, ziua, in amiaza mare, intr-o lumina stralucitoare, a lui Iisus Hristos (F.A 9,20). Astfel, din prigonitorul Saul, a devenit Apostolul Pavel al lui Hristos. Este dus in Damasc, unde va primi botezul de la preotul Anania. El intra astfel in cadrul comunitatii crestine si incepe indata lucrul sau de "vas ales", de Apostol "chemat", marturisind in sinagoga pe Hristos "ca Acesta este Fiul lui Dumnezeu" (Fapte IX, 20).E sigur ca a murit la Roma, ca martir, sub Nero, probabil in anul 67, dupa traditia crestina in aceeasi zi cu Sfantul Apostol Petru, 29 iunie, care a ramas pana astazi ziua sarbatoririi lor in fiecare an.

Icoana va fi instalata in pronaosul bisericii, in stanga icoanei Sf. Petru.

Dimensiuni:  96 x 35

Valoare: 2000$

Donator:  Available

Status : urmeaza a fi instalata.

Sfintii Arhangheli purtand monograma lui Hristos

Sfintii Arhangheli alcatuiesc una dintre cele noua cete ingeresti , care slujesc neincetat lui Dumnezeu si comunica oamenilor voia Lui. Sfanta Scriptura da marturie de necontestat despre faptul ca dumnezeiestile puteri ceresti comunica neincetat cu lumea oamenilor.

In ziua de 8 noiembrie, cand Biserica praznuieste "Soborul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil", sunt cinstiti toti Sfintii Arhangheli, iar nu doar cei mai cunoscuti dintre acestia, adica Mihail si Gavriil.

Monograma lui Isus Hristos, cunoscută și ca semnul XP , reprezintă un simbol creștin timpuriu constând din primele două litere grecești ale  numelui Χριστός (în limba română „Hristos”). În timpul păgânismului, prin folosirea acestor litere utilizatorul își  Aceste două caractere simbolizează, dumnezeirea și veșnicia lui Isus Hristos.

Icoana va fi instalata in pronaosul bisericii, deasupra icoanelor  Sf.  Apostoli Petru si Pavel.

Dimensiuni: 110 x 34

Valoare: 2000$

Donator:  Available

Status : in lucru
Proiecte de viitor:         Sfanta Treime, Iisus Emanuel, Maica Domnului cu Pruncul Hristos, Arhangheli.
CONTACT US
General INFO

Address
2573 Hillside Dr NW,
Grand Rapids, MI, 49544
Email
preot@arocgr.com
Phone
(949) 200-0515
SEND A MESSAGE





Back to content